Warzywa pieczone w kawie z sosem orzechowym
- Całkowity czas 20 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
Na warzywa:
400 g Kawa
2 łyżka Sól
10 cl Woda
2 Pasternak
8 Marchew
Na sos orzechowy:
150 g Orzech laskowy
10 cl Oliwa z oliwek
1 łyżka Ocet balsamiczny
4 cl Kawa
Sól
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Orzechy laskowe ułóż na blasze do pieczenia i piecz przez 10 minut. Po upieczeniu orzechów odłóż je na bok i zmniejsz temperaturę piekarnika do 150°C.
Etap 2 /7
W miseczce wymieszaj zmieloną kawę, grubą sól i wodę.
Etap 3 /7
Umyj warzywa. Na blachę do pieczenia wyłóż trochę mieszanki ze zmielonej kawy, wyłóż warzywa i pokryj je pozostałą ilością mieszanki. Piecz 2 godziny.
Etap 4 /7
Do blendera włóż połowę orzechów laskowych i pozostałe składniki. Zamknij pokrywę i miksuj na maksymalnej prędkości przez 1 minutę.
Etap 5 /7
Pozostałą część orzechów laskowych drobno posiekaj.
Etap 6 /7
Gdy warzywa będą upieczone, wyjmij je i natrzyj. Pokrój na ćwiartki.
Etap 7 /7
Ułóż je na talerzach, posyp pokruszonymi orzechami laskowymi i podawaj z sosem orzechowym.